Pompe funebre suna indispensabil

Vremea angajarii bocitoarelor la inmormantare a apus. Apartinatorii isi impun sa sufere in tacere, asa ca nimeni nu mai tipa cand mortul este scos din casa (la tara inca se mai practica acest obicei barbar) si nimeni nu mai injura si blesteama moartea fiindca ea oricum vine pe rand la fiecare dintre noi.
Nu are rost sa ne punem intrebari, sa ne chinuim si sa suferim pentru ca ducem in corpurile noastre posibilitatea de a pleca intempensiv in oprice clipa, ci trebuie sa ne concentram sa traim frumos!
Poate ca moartea suna infiorator fiindca apartinatorii erau lasati si cu durerea si sa se descurce singuri cu mortul, cu actele necesare inhumarii si cu organizarea ceremoniei finale. Chinul era multiplu, cel sufletesc fiind triplat de alergatura fizica.
In trecut pompe funebre suna dureros fiindca nu ajuta cu nimic, in afara de punerea la dispozitie a sicrielor, a crucii si lenjeriei pentru sicriu. Familia era obligata sa duca acasa singura toate acestea, sa spele si sa cosmetizeze dupa pricepere trupul decedatului, apoi sa il aseze in sicriu.
image13
In prezent, acelasi cliseu lingvistic, pompe funebre, suna decent si indispensabil. Prin seriviciile funerare oferite de ei, moartea s-a umanizat, incat tatal nu mai este obligat sa isi spele fiul mort, fiica nu mai imbraca trupul lipsit de viata al mamei sau nepoata pe al bunicii.
Nici nu va imaginati cat de traumatizant putea fi acest aspect! Sa asezi in sicriul trupul celui pe care l-ai strans in brate viu si l-ai sarutat cu patima! Sa ai pe pat trupul inert al unui membru al familiei, sa nu stii ce sa faci cu el si mai ales sa nu vina nimeni sa te ajute!
Pompe funebre face totul pentru tine si pentru mortul tau, de aceea suna indispensabil aceasta expresie. Din momentul in care i-ai contactat preiau toate sarcinile, oricat ar fi de grele si se achita de ele cu maxima responsabilitate. Gandul ca nu esti singur in nenorocire, iti va da puterea sa mergi mai departe. Pana in 2 ore de la deces, ei vin la domiciliu sau se prezinta la spital sa preia decedatul. In timp ce o parte din echipa se ocupa de trupul acestuia, cealalta jumatate alearga dupa certificatul de deces si adeverinta de inhumare, ca tu sa nu bati din usa in usa cu lacrimile siroind pe obraji. Singur, tulburat, nu ai sti in mod sigur, nici ce trebuie sa cumperi. Evident ca fiecaruia ii trebuie o casa de veci, adica un sicriu, dar si acela are nevoie de echipament complet.
Pompe funebre dispun de personal calificat, care in fara faptului ca stie ce are de facut, nu este tulburat in niciun fel de atingerea trupului neinsufletit fiindca este strain…
Cred ca intelegi bine ce spun. Acolo, mortul tau drag (ramane drag pana la despartirea definitiva si dupa aceea mul timp, fiindca nu se uita niciodata) are toate conditiile sa fie spalat, imbalsamat, imbracat si aranjat cu profesionalism in sicriu, iar tu ai timp sa iti pui gandurile in ordine si sa te pregatesti temeinic pentru intalnirea de la capela si pentru a-l conduce pe ultimul drum, pana la cimitir…

Leave a Reply

*