CITITOR CODURI DE BARA

Un cititor de coduri de bara este un aparat specializat care permite citirea codurile de bara. El este folosit, de obicei, in mediile industriale, in depozite sau magazine de retail unde este util in identificarea produselor. Un astfel de aparat citeste codul de bare de pe produs si transforma acest cod de bare intr-un numar. Acest numar este apoi identificat de un software specializat si se identifica produsul caruia ii este asociat acest cod de bare. In baza acestui numar se afiseaza pe ecran informatiile care sunt asociate codurlui de bare al produsul in soft. Aceste informatii pot fi: codul produsului, denumirea lui, pretul, ambalarea etc.
Codurile de bare reprezinta un set de simboluri folosite pentru a reprezenta informatiile alfa-numerice. Pe scurt, in loc de numarul “1” sau litera “A”, veti vedea o insiruire de bare, subtiri sau groase, folosite pentru a reprezenta acel numar sau acea litera. Va puteti intreba de ce sa inlocuiesti informatiile alfa-numerice. Raspunsul vine de la sine :mașinile în general nu citesc cu ușurință reprezentarea pe care noi o dăm cifrelor și literelor nici măcar prin recent dezvoltata OCR (Optical Character Recognition) recunoașterea optică a caracterelor. Analog, se poate da exemplul calculatoarelor, care convertesc informația în cod binar, succesiuni de 0 și 1, pe baza cărora pot lua decizii mult mai rapid. Un insemnat numar de standarde a fost dezvoltat peste ani in ceea ce se cheama in limbaj obisnuit, simbologii. Putem folosi diferitele simbologii in acelasi fel in care folosim diferitele feluri de fonturi pentru a sublinia un anumit element dintr-o constructie. Simbologiile sunt standardizate, astfel incat, odata tiparite sa poata fi scanate si decodate.
Codurile de bare sunt reprezentate in doua varietati de baza: liniare sau bidimensionale. Avantajele folosirii sistemelor de coduri de bare :
Acuratetea – Codarea cu ajutorul codurilor de bare reduce posibilitatea aparitiei erorii umane datorate introducerii manuale a datelor sau citirii gresite a codului unui produs.
Usurinta in folosire – Usurinta in folosire provine din automatizarea procesului de tiparire si citire,colectare uniforma a datelor.
Feedback instantaneu – Codul de bare asigura intoarcerea rapida a informatiilor necesare strategiei de marketing a companiei dvs.
Imbunatatirea productivitatii–Codurile de bare asigura posibilitatea preluarii informatiilor de pe un flux tehnologic, determinand si eliminand astfel intreruperea procesului.
Cresterea profitabilitatii- Rezulta imediat din imbunatatirea productivitatii.
Exista diferite tipuri de coduri de bare, fiecare cu un format propriu de linii si spatii:
• codul UPC folosit pentru produsele ambalate individual este un cod alfa-numeric;
• codul Interleaved 2 of 5;
• codul Code 39 include litere mari si cateva simboluri;
• codul Code 128 include toate caracterele printabile si neprintabile ASCII.
Pe măsură ce posibilităţile tehnice au crescut a devenit evident că s-ar putea implementa pe langa cele unidimensionale si coduri de bare bidimensionale,tridimensionale, a căror interpretare automată să nu fie deosebit de costisitoare.
Bidimensional Tridimensional
Un cititor de coduri de bare foloseste un senzor optic pentru a converti codul de bare intr-un impuls electric pe masura ce fascicolul trece pe deasupra codului. Apoi cititorul masoara grosimile relative alte liniilor si spatiilor intalnite, decodifica aceste secvente le transforma inapoi in caractere si le transmite la computer sau la un terminal portabil. Fiecare tip de cod de bare incepe cu un caracter special de start si se termina cu un caracter special de stop. Aceste caractere ajuta cititorul sa detecteze codul de bare si sa-si dea seama daca este scanat de la cap la coada sau invers. Unele coduri de bare pot sa contina caractere de control pozitionate chiar inaite de caracterul de stop. Caracterul de control este calculat cand codul de bare este imprimat aplicandu-se o formula asupra caracterelor continute de codul de bare. Cititorul in momentul citirii aplica aceeasi formula si compara rezultatul cu caracterul de control. Daca cele doua valori nu sunt identice, cititorul presupune ca ceva este gresit si reia scanarea.
IDmag.ro este hub-ul de tehnologie inteligenta unde companiile din Romania pot avea acces la cele la cele mai importante tehnologii mobile.
Contact
Str. Siriului 36-40, București, sector 1, 014354, Romania
Smart ID Dynamics S.A, comenzi@idmag.ro
Telefon: +4 0376 449 800

Leave a Reply

*